keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Neuleohjeita

Näin syksyn tullen neulonta vimma kasvaa ja olenkin käynyt läpi "ohjekätköjäni".
Hyvä paikka etsiä ja löytää neuleohjeita on Garnstudion  Drops Design -sivusto. Sieltä olen löytänyt ohjeet mm. sormikkaisiin ja villasukkiin. Sivuston hyvä puoli on se että ohjeet ovat suomeksi ja niitä löytyy yli 5000. Ei tarvitse ylimääräisiä pähkäillä vieraan kielen kanssa. Lankojen kanssa voi sitten pähkäillä, jos haluaa neuloa Novitan langoilla Dropsin lankojen sijaan. Marketista kun noita Dropsin lankoja ei saa. Täytyykin lähteä lankamatkalle, jos ei omilta kulmilta löydy varsinaista lankakauppaa. Onneksi netinkin kautta saa lankoja tilattua.

Uudempi tuttavuus minulle on englanninkielinen Ravelry, vaikka sielläkin olen seikkaillut jo muutaman vuoden. Kyseessä on laaja, kansainvälinen yhteisö, jossa jaetaan ohjeita ja kuvia omista projekteista. Sivuilta löytyy sekä maksullisia että ilmaisia ohjeita. Tavallisimmin ohjeet ladataan pdf-tiedostona joko Ravelrystä tai ohjeen tekijän omilta nettisivuilta. Hakusuodattimia löytyy enemmän kuin tarpeeksi, joten varmasti löytää sen mitä on etsimässä. Viimeksi etsin sivuilta äidille kuvioideoita sukkiin, ja niitähän löytyi!

Hieman hapuillen lähdin ensimmäistä englanninkielistä ohjetta neulomaan, mutta huomasin että ei se niin vaikeata ollutkaan. Mallikuvioissa symbolithan ovat samat ja muuten apua kannattaa etsiä sanakirjasta ja Marjutin neulesanastosta. Ohje kannattaakin käydä kokonaisuudessaan läpi, jotta ymmärtää työn etenemisen kokonaisuudessaan. Itse kirjoittelen paperin reunaan huomautuksia ja  ohjeita itselleni lukiessani ohjetta läpi.

Lankojen valinnan kanssa on ollut hieman ongelmia, koska lankojen vahvuudet ilmoitetaan sivustolla hyvinkin eritavalla kuin mihin olen tottunut. Ilmaisia ohjeita löytyy myös Novitan langoille. Olen yrittänyt vertailla lankojani Ravelryn lankataulukkoon ja sitten etsinyt ohjetta langanvahvuuden mukaan (joskus myös menekin, jos lankaa on ollut rajallisesti). Jotkut ohjeet ilmoittavat työssä käytetyn neuletiheyden (gauge) tutulla kaavalla: silmukat x kerrokset=10cm x10cm. Tai melkein, kuten alapuolella olevasta taulukosta näkee, Knit gauge on ilmoitettu silmukoina per 4 tuumaa (eli 10 cm), kerroksista ei puhuta mitään.

Ravelry Standard Yarn Weights

Name Ply (UK, NZ, AU) Wraps per inch Knit gauge (4 in / 10 cm) Crochet gauge Yarnstandards.com
Thread

0 : Lace
Cobweb 1 ply

0 : Lace
Lace 2 ply 32-34 stitches
0 : Lace
Light Fingering 3 ply 32 stitches
0 : Lace
Fingering 4 ply 14 wpi 28 stitches
1 : Super Fine
Sport 5 ply 12 wpi 24-26 stitches
2 : Fine
DK 8 ply 11 wpi 22 stitches
3 : Light
Worsted 10 ply 9 wpi 20 stitches
4 : Medium
Aran 10 ply 8 wpi 18 stitches
4 : Medium
Bulky 12 ply 7 wpi 14-15 stitches
5 : Bulky
Super Bulky 5-6 wpi 8-12 stitches
6 : Super Bulky


Source: Ravelry.com


Edellisessä postauksessa mainitsinkin että olen neulonut huivia bambu langasta. Ohjeena siinä minulla on Ginko Shoulderette Shawl ja huivi valmistui viime viikolla.  Pitäisi sitä vähän kostuttaa ja pingotella, jotta reunat saisivat oikean muotonsa. Vaikka yritin katsoa että ohje sopii langalle, niin eihän se täydellisesti paikkaansa pitänyt. Jouduin tekemään enemmän lisäyskerroksia, jotta huivi ylttäisi edes kaulan ympäri. Siitä tuli söpö pikkuhuivi, ei mikään hartiahuivi.

Novitan Wool langasta olen aloittanut myös huivia. Yritän opetella neulomaan sukkiakin, mutta tällä hetkellä teen huiveja, niitä on mukava neuloa. Kun törmäsin tähän ohjeeseen, ihastuin heti. Alkuperäisenä ohjeena on ranskankielinen Jóuvre mon coeur, jonka joku ystävällinen kanssaneuloja on kääntänyt englanniksi. Muutama kohta ohjeesta jäi hämäräksi ja seurasin omaa järkeäni. Mielestäni olin kyllä oikeassa. Ja ihan huiviltahan tuo jo alkaa näyttää.

Kuvia luvassa myöhemmin, nyt lähden leipomaan raparperipiirakkaa!

Ei kommentteja: